Blog
2019.01.12 15:35

Töltsd ki a tesztet és tudd meg, neked mennyire savas a szervezeted!


Szervezetünk az összes létező egyensúly közül a sav-bázis egyensúly fenntartására törekszik. A test a végletekig képes elmenni abban az igyekezetében, hogy fenntartsa a megfelelő, enyhén lúgos természetű vért. Ha ez az egyensúly felborul, megnyitja az utat a betegségekhez. Azonban a mai, rohanó világunkban nagyon könnyen és gyakran előfordul az, hogy az emberek testi szövetei elsavasodnak. Kíváncsi vagy, a te testeddel mi a helyzet e téren? Gyere és töltsd ki a tesztünket!

Szeretnéd megtudni, hogy a szervezted sav-bázis egyensúlya megfelelő-e? Akkor állapítsd meg, hogy mennyire jellemzőek rád az alábbi állítások! Minden állításra 1-10 pontig adható a válasz, ahol az 1-es jelenti azt, hogy egyáltalán nem jellemző rám, és a 10-es a teljes mértékben jellemző rám. A 14 kérdés után add össze, hogy mennyi pontot szereztél! A kérdések végén találhatod kiértékelésünket!


ÁLLÍTÁSOK
1. INKÁBB SAVAS ÁSVÁNYVIZET ÉS ÜDÍTŐKET ISZOM, MINT SAVMENTES ÁSVÁNYVIZET
2. ESTÉNKÉNT/DÉLUTÁNONKÉNT A TV ELŐTT ÉDESSÉGET, CHIPS-ET SZOKTAM NASIZNI
3. MINDEN NAP FOGYASZTOK HÚST, VAGY HÚSKÉSZÍTMÉNYT
4. NAPI 1-2 KÁVÉNÁL TÖBBET SZOKTAM FOGYASZTANI
5. INKÁBB A FEHÉR KENYERET, KIFLIT, ZSEMLÉT, PÉKSÜTEMÉNYT FOGYASZTOK, MINT A TELJES KIŐRLÉSŰ GABONÁBÓL KÉSZÜLT PÉKÁRUKAT
6. ZÖLDSÉG ÉS GYÜMÖLCS FOGYASZTÁSA NÉLKÜL AKÁR NAPOKIG IS ELVAGYOK, ÉSZRE SEM VESZEM, HOGY HIÁNYOZNA
7. MUNKAHELYEMEN SOK A STRESSZ, SOKSZOR FESZÜLT A HANGULAT
8. ROSSZUL ALSZOM, ÉJSZAKA SOKSZOR FELÉBREDEK
9. NINCS IDŐM KIKAPCSOLÓDNI, LAZÍTANI A MUNKA UTÁN, TÚLTERHELT VAGYOK
10. NINCS A JÖVŐVEL KAPCSOLATBAN ALTERNATÍVÁM, NINCS POZITÍV JÖVŐKÉPEM, FÁRADT VAGYOK
11. A RENDSZERES TESTMOZGÁS NEM RÉSZE AZ ÉLETEMNEK
12. SZAUNA AJTÓT CSAK KÍVÜLRŐL, VAGY SOSEM LÁTOK
13. AKTÍV DOHÁNYOS VAGYOK
14. ESTÉNKÉNT LECSÚSZIK NÉHÁNY POHÁR SÖR, BOR VAGY PÁLINKA.

A TESZT EREDMÉNYE

4 kérdés esetén kérdésenként 10 pont szerezhető, tehát összesen 140 pontot gyűjthetsz össze.

106-140 pont - Krónikus túlsavasodás
Sürgős segítségre van szüksége szervezetednek, mivel a fent megadott válaszok alapján szervezeted valószínűleg drasztikusan elsavasodott állapotában van. Sajnos nem figyelsz tested igényeire, pedig fantasztikus testünk van. Egy jó barát, amely nem bosszantani szeretne minket egy tünettel, hanem a maga „nyelvén” segítséget kér, hogy szolgálhasson minket, amíg mi teljesítjük feladatunkat az „élet iskolájában”. Szervezeted feltehetően hosszú ideje már nem az ideális állapotában van, ami súlyos egészségi problémákhoz vezethet. Ha nem "büszkélkedsz" még kialakult kórképpel, ne várj, amíg ez bekövetkezik! Keresd fel családorvosod, és beszéljétek meg együtt, hogyan szüntethetnétek meg leggyorsabban szervezeted további romlását.

71-105 pont – Enyhe túlsavasodás
Szervezeted igen nagy savterhelésnek teszed ki. A savak romboló hatásúak. Még a követ és a fémet is képesek szétroncsolni. Ha bent maradnak a testedben, és nem semlegesíted őket bázisokkal, menthetetlenül a legkülönfélébb betegségekhez vezetnek. A túlsavasodott szervezet nem lehet egészséges. Minél nagyobb a savak okozta megterhelés, annál súlyosabb a betegség, ezért testednek alapos savtalanítását és ásványianyag-készleteinek újraépítését javasoljuk. Ez elsősorban természetes, bázisokban gazdag táplálkozással valósítható meg. És az a legszebb az egészben, hogy a szervezeted savterhelését bármikor leállíthatod és visszafordíthatod ezt a folyamatot. Tégy egészségedért, hiszen ebből csak egy van!

36-70 pont – Rejtett túlsavasodás
Többségében odafigyelsz az elfogyasztott élelmiszer minőségére és mennyiségére, valamint a megfelelő folyadékbevitelre, bár időnként engedsz a „tiltott gyümölcsök” csábításának…. talán időnként még a testmozgás is kimarad. Jelenlegi szokásaid mellett könnyen kialakulhatnak az elsavasodás tünetei. Szervezeted jó szabályozóképességének köszönhetően még feltehetően megfelelő a vér pH-értéke, de a „szemeteseket” már savmaradványok töltik meg. Talán időnként már árulkodó jeleket is megfigyeltél magadon, úgy mint megmagyarázhatatlan fáradtság, ok nélküli rosszullétek,- mindennapjaid feszültséggel telnek, könnyen válsz idegessé, türelmetlenné, nehezen koncentrálsz, esetleg székrekedés, vagy enyhe nyomás érzet gyomortájékon. Érdemes lenne elgondolkodni szervezeted támogatásán, védekezőképességének megerősítésén, valamint természetes és egészséges szokások kialakításán, hogy még sok évig jól érezhesd magad egy egészséges és életerős testben. Mert az embernek nem kell először megbetegednie ahhoz, hogy meggyógyuljon!

1-35 pont – Ideális állapot
Ideális pontszámot értél el! Valószínűleg olyan ember vagy, aki nagyon egészségesen él. Kellőképpen tájékozott vagy a szervezet sav-bázis egyensúlyáról, és tisztában vagy a rendszeres testmozgás fontosságával. Valószínűleg tudatosan táplálkozol, tehát étrended kalóriaszegény, kevés zsírt és édességet tartalmaz. A zöldségek és gyümölcsök rendszeresen és változatos formában szerepelnek az asztalodon, táplálkozásod kiegyensúlyozott. Gratulálunk, csak így tovább, hiszen egészséged megfizethetetlen!