Kérdése van? Telefonáljon:  +36/20 322 1090

Vagy tegye fel kérdését e-mailben: info@reishisziget.hu

Kérdése van? Telefonáljon:  +36/20 322 1090

Vagy tegye fel kérdését e-mailben: info@reishisziget.hu

Blog

RÁKKELTŐ VÖRÖS HÚSOK?

2018.11.25 23:28

RÁKKELTŐ VÖRÖS HÚSOK?

Rákkeltő vörös húsok

A média csak úgy zeng a WHO által közzétett kutatási eredményektől! Összefüggést találtak a vörös húsok, a feldolgozott vörös húsok és a vastag- és végbélrák között. Vajon meggyőzőek az eredmények? Tényleg vissza kell fognunk a vöröshús-fogyasztásunkat? Bár magát a kutatást nem találtam, csak azokat a cikkeket, amelyek erre hivatkoznak, úgy gondolom, nem mehetünk el szó nélkül a hír mellett.

Miért állok kissé szkeptikusan ehhez a kutatási eredményhez? Több oka is van.

  1.  A kutatások általában úgy működnek, hogy kitalálnak egy alapfeltevést, és azt megpróbálják bebizonyítani. Ezzel csak az a probléma, ha elég időt és energiát fordít valaki 1-1 eredmény igazolására, előbb-utóbb hajlamos lesz csak azokat az eredményeket meglátni, amelyek igazolják az eredeti feltevést. ( Bár nem állítom, hogy jelen esetben is ez történt, csak általánosságban beszélek.)
  2. Az emberek étkezési szokásai változatosak, a húsokat ilyen vagy olyan módon készítik el, ilyen-olyan fűszereket használnak az ízesítésükhöz, körettel együtt fogyasztják. Arról már nem is beszélve, hogy a különböző országokban különbözőek a szabályozások, így a húsba kerülhet például antibiotikum maradvány stb. Biztos, hogy ezeknek a hozzáadott anyagoknak semmi köze a rák kialakulásához?
  3. Csak gondolom, hogy a kutatást ideje alatt az alanyok NEM nyers húst fogyasztottak. A feldolgozással pedig például sütés kerülhetnek olyan anyagok a hús mellé, ami biztosan rákkeltő (pl kissé szenes, megégett húsdarab).
  4.  A feldolgozott vörös húsok (szalámi, bacon stb.) vajon mennyi és milyen megengedett adalékanyagokat tartalmaznak? Vajon nem azokat az engedélyezett és a feldolgozott élelmiszerekben is felhasználható tartósítószerek, adalékanyagok járulnak hozzá a betegség kialakulásához, amelyek hosszú távú hatásairól nem készültek kutatások?

Ennyi kérdés mellett számomra nem meggyőzőek, de minimum kétséget ébresztőek a kutatási eredmények.

Azt elismerem, hogy a mértékletesség betartása mindenben nagyon fontos. Ezért nem is arra akarom rávenni az olvasókat, hogy hagyják figyelmen kívül az eredményeket! Mindössze arra, hogy ne fogadjunk el mindent, legyen szó médiáról vagy kutatásokról! Gondolkozzunk, mielőtt drasztikus változtatásokba kezdenénk! Legyünk mértéktartóak és nézzük meg, mennyi adalékanyag van a termékben! Ha pedig már kialakult a betegség, forduljunk bátran a természethez!