Kérdése van? Telefonáljon:  +36/20 322 1090

Vagy tegye fel kérdését e-mailben: info@reishisziget.hu

Kérdése van? Telefonáljon:  +36/20 322 1090

Vagy tegye fel kérdését e-mailben: info@reishisziget.hu

Blog

A GYÓGYGOMBÁK MINT ADAPTOGÉN NÖVÉNYEK

2018.11.25 23:15

A GYÓGYGOMBÁK MINT ADAPTOGÉN NÖVÉNYEK

adaptogen novenyek

Az adaptogén vegyületek egységes tulajdonsága, hogy az összes sejtre hatnak és egyensúlyozzák azok működését Az adaptogén növények kiegyenlítik egyes belső elválasztású mirigyeink, valamint az immunrendszerünk működését. A távolkeleti kultúra számos, olyan gyógynövényt alkalmaz, amelyek mind a túlműködő, mind pedig az alul működő szerveinkre kedvező hatással bírnak, kiegyensúlyozzák, harmóniába hozzák azok működését, energetikai szintjét.Ezeket adaptogén növényeknek hívjuk.

Ha szükséges lelassítják a túlműködő, felgyorsítják az alul működő szerveinket. Folyamatosan fogyaszthatók, ugyanis a megfelelően működő szervek működését nem befolyásolják. Az adaptogének is, mint a legtöbb gyógynövény viszonylag lassan és finoman hatnak. Gyakran 3-4 héten át kell fogyasztanunk, hogy jótékony hatásuk érezhető legyen.
300 gyógynövényből csupán 1 rendelkezik ezzel a jótékony hatással, a tradicionális kínai gyógyászat pedig jól ismeri ezeket a növényeket. A tudománynak a mai napig nem sikerült ilyen kifinomult készítményt előállítani.


Az adaptogén növények tökéletesen alkalmazkodnak, adaptálódnak, azaz akkor és úgy hatnak, ahogyan az adott szituációban szükségünk van rájuk.
Az adaptogén, intelligens gyógynövény csak abban az esetben hat, ha szükséges. Egy adaptogén vérnyomás csökkentő növény csökkenti a vérnyomását azoknál, akiknek magas, viszont semmilyen hatást nem fejt ki azoknál, akiknek normális.


Az adaptogén koleszterincsökkentő gyógynövény csökkenti az LDL (ártó) koleszterint, de növeli a HDL (jó) koleszterin értéket.
Az emberi szervezet körülményei - mind külső és belső -, változnak. A változásokhoz való alkalmazkodó képességünk (idegen szóval: adaptálódásunk) lehetséges az adaptogén gyógynövények segítségével. Innen származik az elnevezés.


„Adaptogén elnevezéssel azokat a gyógynövényeket illetjük, melyek növelik a szervezet ellenálló képességét a stresszel, fizikai sérülésekkel, aggodalmakkal és kimerültséggel szemben. Egyes helyeken fiatalító, energizáló gyógynövényeknek is nevezik őket.
Mivel folyamatosan fogyaszthatjuk, egy adaptogén nem lehet mérgező. Egy adaptogén olyan pontosan körül nem írható hatást vált ki az emberi testben, mely által megnő a szervezetünk ellenálló képessége számos behatással szemben. Ezek lehetnek fizikai, kémiai és biológiai behatások. Egy adaptogénnek kiegyensúlyozó hatása van a szervezet életfunkcióira, függetlenül attól, hogy ez a funkció milyen irányban mozdult el korábban.” (Wikipédia)


Léteznek olyan természetes növényi vegyületek, ú.n. adaptogének, amelyek a stressz hatásait, az ebből eredő betegségek tüneteit képesek gyengíteni.
 

A PECSÉTVIASZGOMBA EGYIKE A LEGKIVÁLÓBB ADAPTOGÉN NÖVÉNYNEK.


Egyszerre támogatja a szervezet védekezőképességét és az idegrendszert.
Természetgyógyászok allergiában, magas vérnyomásban, vírusfertőzésben és bronchitiszben is alkalmazzák. A pecsétviaszgomba adaptogén hatása kiterjed a méregtelenítésre, hangulatra, étvágyra, életerőre és a mentális éberségre.


Kiváló hatással van a májra!
A máj több, mint 300 biokémiai funkciója és folyamata számára jelentős segítséget jelent.
Egy kutatás szerint a reishi kivonat kifejezetten jótékony hatású Hepatitis B-ben (Stengler, 2005).


A kínai orvoslás szívesen használja a reishit méregtelenítésre, amely mellesleg a máj legfőbb funkciója. A mostanság sajnos tetemesebb mennyiségben megtalálható mérgek, toxinok, petrokémiai anyagok, növényvédőszerek, gyomirtók, mind-mind megterhelik méregtelenítő szervünket, a májunkat.
A máj védelme részét képezi az egészséges és hosszú életnek.


ADAPTOGÉN HATÁS A STRESSZ CSÖKKENTÉSÉBEN


A méregtelenítő hatás mellett a reishi stressz csökkentő hatása is részét képezi adaptogén tulajdonságainak. Mai világunkról, a nap, mint nap minket érő stresszről fölösleges lenne írnom, hiszen mindannyian tisztában vagyunk vele: zajszennyezés, túlóra, közlekedési dugók, anyagi természetű kiadások, stb. Ezek mind növelik stressz szintünket, ezzel csökkentve immunrendszerünket, ellenálló képességünket, szervezetünket és belső szerveinket.
Az emberek többsége ösztönösen keresi a stressz csökkentő módszereket, mint a meditáció, sport, egészséges táplálkozás, azonban szükség lehet egy olyan gyógynövényre is, amely képes lehet természetesen csökkenteni stressz szintünket. A reishi tökéletes választás, mivel a benne található polypeptid láncok növelik az agyban az endorfin szintet.


ADAPTOGÉN HATÁS AZ EDZÉSHEZ HASONLÓAN


A reishi gyógygomba rendszeres fogyasztása hasonló hatással bír, mint az aerob testmozgás, a szív-, és érrendszerre, vagy a súlyzózás az izmokra. A reishi valójában az immunrendszert és az idegrendszert erősíti. Az immunrendszernek pedig a szívhez, tüdőhöz és izmokhoz hasonlóan, szüksége van a rendszeres tréningre, hogy erőssé és ellenállóvá váljon.


A REISHI ADAPTOGÉN HATÁSAI:

•    támogatja az immunrendszert
•    csökkenti a stresszt
•    támogatja az idegrendszert
•    befogja a káros szabadgyököket
•    elősegíti a méregtelenítést,
•    támogatja a máj működését
•    csökkenti a gyulladásokat
•    csillapítja az allergiát


Az adaptogén növények közé tartoznak további gyógygomba is, mint pl a Cordyceps. A Cordycepset "természetes antibiotikumként" is emlegetik.


pecsétviaszgomba – Ganoderma lucidum –, más néven reishi vagy ling zhi keserű íze miatt nyersen nem fogyasztható (ezért szárítva és porrá őrölve forgalmazzuk), főzete számos betegség gyógyítására, illetve megelőzésére alkalmas. Erős antioxidánsként hatékony segítség a rák és az autoimmun zavarok gyógyítására, míg vér- és májtisztító hatásának köszönhetően kiváló méregtelenítő. Adaptogén tulajdonsággal is bír, ami azt jelenti, hogy a pecsétviaszgomba megfelelő szinten tartja az immunrendszer működését. Nem csoda, hogy az USA-ban a legnépszerűbb gyógygombaként, míg a Távol-keleten igazi életelixírént tartják számon.

Figyelem! Ez a cikk csupán tájékoztatási célt szolgál. A benne lévő információk nem alkalmasak betegségek kezelésére. A Ganoderma gomba élelmiszer, rendszeres fogyasztása nem helyettesíti az egészséges életmódot és a normál, vegyes táplálkozást, valamint az orvosi terápiát, csupán kiegészítheti azt.