Kérdése van? Telefonáljon:  +36/20 322 1090

Vagy tegye fel kérdését e-mailben: info@reishisziget.hu

Kérdése van? Telefonáljon:  +36/20 322 1090

Vagy tegye fel kérdését e-mailben: info@reishisziget.hu

Blog

MIRE JÓK AZ ANTIOXIDÁNSOK?

2018.11.25 22:30

MIRE JÓK AZ ANTIOXIDÁNSOK?

antioxidansok

Az antioxidáns tulajdonképpen megvédi szervezetünket az oxidációtól. Ahogy a vas rozsdásodik ettől a folyamattól, az idő múlásával mi magunk is hajlamosak leszünk erre. Ennek legfőbb oka maga az öregedés, így érdemes odafigyelni életmódunkra. De mégis mire jók az antioxidánsok?

Ha nagyon egyszerűen akarunk fogalmazni, az antioxidánsok szervezetünk létfontosságú elemei. Nagyon érdekes, hogy míg egy részükhöz csak növényi táplálékon keresztül tudunk hozzájutni, más részüket csak az állati eredetű ételek tartalmazzák. Védenek a stressztől, csökkentik a rák kialakulásának kockázatát és sokat kutatják betegségmegőrző szerepét is. 

Amikor stressznek vagyunk kitéve, nő az adrenalin szintünk is. Ennek hatására nő az esély az esetleges vérrögök kialakulásának. Ezt a folyamatot ugyan nem tudják megakadályozni az antioxidánsok, viszont csökkentik a szívroham vagy a stroke esélyét. 
Ahogy fentebb említettük, a rák ellen is hatékonyan képnek fel. Elpusztítják a rák kialakulásáért felelős szabadgyököket, valamint csökkentik a rákos sejtek megtapadását. 
Ahogy idősödünk, egyre nagyobb szükségünk  lesz az antioxidánsok bevitelére, hiszen velünk együtt a sejtjeink sem fiatalodnak. Ha a beteg sejtek száma egy helyen összegyűlik, az adott szerv megbetegedhet. 
 
Hogy mit érdemes fogyasztanunk az antioxidánsok bevitele érdekében?
Zöldségek közül: spenót, káposzta, brokkoli, hüvelyesek, paradicsom, petrezselyem, fokhagyma, uborka, saláta
Gyümölcsök közül: feketeribiszke, áfonya, narancs, szőlő, szilva, málna
Hüvelyesek közül: bab, zöldbab, szójabab
Magvak közül: napraforgómag, dió, mogyoró, pisztácia, mandula
Emellett a vörösbor és a csokoládé mértékkel való fogyasztása is ide sorolandó.
Továbbá a Ganoderma gomba is immunrendszer erősítő, méregtelenítő, antioxidáns hatású, valamint növeli a szervezet természetes öngyógyító képességét.