Kérdése van? Telefonáljon:  +36/20 322 1090

Vagy tegye fel kérdését e-mailben: info@reishisziget.hu

Kérdése van? Telefonáljon:  +36/20 322 1090

Vagy tegye fel kérdését e-mailben: info@reishisziget.hu

Blog

DOHÁNYZOL? EZ TÖRTÉNIK A SZERVEZETEDDEL!

2018.11.25 22:06

DOHÁNYZOL? EZ TÖRTÉNIK A SZERVEZETEDDEL!

smoking 1418483 640

Egy dohányos valójában számos káros dolognak és betegségnek teszi ki magát. Egyetlen szippantással kátrány, szén-monoxid, nikotin, policiklikus szénhidrogének, nitrózaminok, ciánhidrogén, radioaktív polonium és arzén jut az ember szervezetébe.

A dohányos nőkre leselkedő veszélyek

Egy dohányos nő szervezetében gyakrabban alakul ki koszorúér probléma, stroke és cukorbetegség is. Emellett több ránc jelenik meg azoknak a nőknek az arcán, akik cigarettáznak. 
Ezzel pedig együtt jár a bőrrák kialakulásának kockázata is. Vannak kutatások, melyek szerint a menopauza is korábban jelentkezik a dohányos nők esetében, de a méhen kívüli terhesség kockázata is nő ebben az esetben.

A dohányos férfiakra leselkedő veszélyek

A dohányos férfiak kevésbé termékenyek, hiszen csökken a spermiumszámuk, gyakran pedig az impotencia is jelentkezik.

Mindamellett pedig, hogy a dohányosok veszélyeztetik saját egészségüket, a környezetükben élőket is károsítják, hiszen a passzív dohányzók szervezetébe is bejut a cigarettafüst.

A dohányosoknak magasabb a C-vitamin iránti igénye, becslések szerint a napi átlagos igény mellett minden elszívott cigaretta további 25 mg C-vitamin bevitelét teszi szükségessé. 

Ha pedig az egészségügyi kockázatok sem rettentenek el valakit a dohányzástól, az alábbi lista megfelelő motiváció lehet a leszokás elkezdéséhez: