Kérdése van? Telefonáljon:  +36/20 322 1090

Vagy tegye fel kérdését e-mailben: info@reishisziget.hu

Kérdése van? Telefonáljon:  +36/20 322 1090

Vagy tegye fel kérdését e-mailben: info@reishisziget.hu

Blog

MI AZ A CANDIDA ÉS MIÉRT KELL VELE VIGYÁZNI?

2018.11.25 19:39

MI AZ A CANDIDA ÉS MIÉRT KELL VELE VIGYÁZNI?

Bármennyire is hihetetlenül hangzik, a Candida normál esetben minden ember szájüregében, emésztőrendszerében és a nők hüvelyében is jelen van. Még mielőtt megijednél, teljesen ártalmatlan. Vannak bizonyos esetek azonban, amikor valamilyen külső behatásnak köszönhetően megfertőzheti a nyálkahártyákat vagy a nyirkos bőrfelületeket. Elmondjuk, hogy lehetséges ez!

A Candida  - más néven „élesztő szindróma” - minden ember szervezetében jelen van és a szervezet megfelelő működése esetén semmilyen problémát nem okoz. A sarjadzógombák osztályának leggyakoribb faja. Fertőzés esetén tulajdonképpen egy gombás megbetegedésről van szó, amely a bőrön, a szájüregben és a hüvelyben is megjelenhet. Felgyorsult világunk betegsége ez, hiszen például a stressz is kiválthatja a kialakulását. Ha tapasztaljuk a tüneteket, érdemes minél előbb orvoshoz fordulni. 
 
Mikor okozhat problémát a Candida?
Sok olyan külső tényező van, melyek elősegíthetik a Candida fertőzés kialakulását. Ilyen a nagyon meleg, párás időjárás, a túl szűk, műszálas alsónemű, de az elhanyagolt higiénia és a pikkelysömör is okozhat fertőzéseket. Egy antibiotikum kúra után is gyakrabban jelenik meg az ilyen fajta fertőzés, hiszen ilyenkor elpusztulnak a nyálkahártyákon megtelepedő baktériumok, így elszaporodhat a Candida. Emellett bizonyos fogamzásgátlók, a cukorbetegség, a szénhidrátban gazdag táplálkozás, bizonyos ételallergiák és a stressz is okozhatja a fertőzés kialakulását. 
 
Milyen területeken jelenhet meg a Candida fertőzés?
Minden olyan területen, ahol nyálkahártya vagy bőrredő van. Ilyen a szájüreg és a hüvely nyálkahártyáját, a végbélnyílás, a hónalj területe, nők esetében az emlők alatti területet és a has bőrredői is. 
 
Milyen tünetei vannak a fertőzésnek?
Megkülönböztetjük az alapvető tüneteket az egyes fertőzött területeken megjelenő jelektől. Az általános tünetek közé tartozik a fáradékonyság, a rosszkedv, a memóriazavar, a határozatlanság, a fejfájás látásromlás, alvászavar, hajhullás, testsúlyváltozás és az izomfájdalom is. Emellett jellemző a helyi kivörösödés és viszketés. Sokszor nehéz felismerni, éppen ezért minden szokatlan tünetet érdemes elmondani a vizsgálatot végző orvosnak.
 
Hogy szabadulhatunk meg a fertőzéstől?
Mindenképpen helyi és gyógyszeres kezelés is szükséges párhuzamosan. Amennyiben hüvelyi fertőzésről van szó, a férfi partner kezelése is elengedhetetlen. Emellett segíthet a szénhidrátszegény diéta alkalmazása is. Önmagában ugyan nem elegendő, ám a tüneteket csökkentheti, hiszen ezzel megszüntet egy, a gombák számára tökéletes táptalajt. A Ganoderma gomba is segíthet, Hatékony az influenza vírussal, a kandidázissal, és a herpesz vírussal szemben is, így például anitibiotikum kúra mellett vagy egy kifejezetten stresszes időszakban érdemes minden nap fogyasztani. Teába, kávéba vagy joghurtba keverve a reggeli tökéletes kiegészítője lehet.
 
források: drinfo.hu, egeszsegtukor.hu