Kérdése van? Telefonáljon:  +36/20 322 1090

Vagy tegye fel kérdését e-mailben: info@reishisziget.hu

Kérdése van? Telefonáljon:  +36/20 322 1090

Vagy tegye fel kérdését e-mailben: info@reishisziget.hu

Blog

SPORTOLHATOK ÚGY, HA ÍZÜLETI FÁJDALMAIM VANNAK?

2018.11.25 19:10

SPORTOLHATOK ÚGY, HA ÍZÜLETI FÁJDALMAIM VANNAK?

Az ízületi fájdalom egyre gyakrabban üti fel a fejét napjainkban. Két csoportja van, megkülönböztetjük a gyulladásos, valamint a kopás nyomán kialakuló megbetegedéseket. Utóbbinak a statisztikák szerint 50 év felett gyakori ennek kialakulása. Sokat tehetünk kialakulása ellen, azonban akkor sem kell teljesen kétségbe esni, ha már megtörtént a baj.

Mi miatt alakulhat ki az ízületi fájdalom?
A kopás miatt jelentkező mozgásszervi fájdalom a kor előrehaladásán kívül a mozgásszegény életmód, valamint az elhízás miatt is kialakulhat. Elsődleges szinten oka lehet a genetika, másodlagos szinten viszont konkrétan megnevezhető a kiváltó ok. Ilyenek a sérülések, a fejlődési rendellenességek vagy az olyan gyulladásos ízületi betegségek, mint a köszvény vagy a kopás. Az élsportolók körében is gyakran előfordul a fájdalom jelentkezése. 
 
Hogy kezelhető ez a fájdalom?
A kezelés első lépcsőfoka a fájdalomcsillapítók alkalmazása, de később már szteroidos injekciókkal is orvosolhatják. Emellett a gyulladáscsökkentő kenőcsök is megoldást nyújthatnak, azonban a folyamatot visszafordítani nem lehet.  Ennek oka, hogy ha a két fő részből álló porcszövet, - melyet egy rugalmas sejt közötti állomány és porcot lebontó enzimekből áll – egyensúlya felborul és a porc kopása elkezdődik, a károsodást visszafordítani nem lehet. Megelőzésre azonban van lehetőség, az egészséges életmóddal megkímélhetjük ízületeinket! Amennyiben pedig nem szeretnénk gyógyszereket szedni a fájdalom csillapítására, a Ganoderma gomba gyulladáscsökkentő és sima izom lazító, fájdalomcsillapító hatása van leginkább az ízületekre. 
 
Sportolás az fájdalom
Az ízületi fájdalom nem jelenti azt, hogy le kell tenni a sportról. Óvatosan és odafigyelve ugyan, de akár pozitív hatásai is lehetnek egy kis testmozgásnak. Olyan mozgásformát kell választani, amely stabilan tartja a gerincoszlopot, javítja a koordinációs képességet, valamint a testtartást is. Lehet ez a jóga, a tai ci, de a sífutás, az úszás vagy akár a nordic walking. A lovaglást vagy a teniszt felejtsd el, ugyanis így ronthatsz a helyzeteden. Fontos, hogy ha bármilyen fájdalmat érzel, konzultálj orvosoddal, semmiképpen ne végezd a mozgást orvosi felügyelet nélkül ilyen esetben. Természetesen nem ajánlott minden nap mozogni, heti ötször 30-40 perc bőven kielégítő a szervezet számára. Ha nem vagy biztos abban, hogy helyesen végzed a gyakorlatokat, mindenképpen kérd szakértő edző segítségét és tájékoztasd arról, hogy problémák vannak az ízületeiddel. Így biztosan nem lesz semmi probléma. Ha gyulladásról van szó, megint más a helyzet, mielőtt rendszeres mozgásba kezdenél, kérd ki kezelőorvosod véleményét. 
 
forrás: webbeteg.hu