Kérdése van? Telefonáljon:  +36/20 322 1090

Vagy tegye fel kérdését e-mailben: info@reishisziget.hu

Kérdése van? Telefonáljon:  +36/20 322 1090

Vagy tegye fel kérdését e-mailben: info@reishisziget.hu

Blog

HA KIPRÓBÁLOD EZEKET A RECEPTEKET, TELJESEN RÁKATTANSZ MAJD A BULGURRA!

2018.11.25 17:44

HA KIPRÓBÁLOD EZEKET A RECEPTEKET, TELJESEN RÁKATTANSZ MAJD A BULGURRA!

Sokan nem hallottak még erről a különleges táplálékról, melyet már több ezer évvel ezelőtt is fogyasztottak az ember. Vitaminokban, rostokban gazdag, glikémiás indexe alacsony, ráadásul remekül helyettesíti a rizst és a burgonyát a konyhában.

Mi az a bulgur?
A bulgur tulajdonképpen hántolt, előfőzött, szárított búzaszemeket jelent, így igen egészséges.  Folsav, foszfor, magnézium és kálium szintje magas. Aki fogyókúrázik, inzulin rezisztenciában vagy cukorbetegségben szenved, nem érdemes kihagynia az étrendjéből. A barna rizsnél ötször több a rosttartalma, így segíti az anyagcserét és a megfelelő bélműködést. 
 
Mit lehet belőle készíteni?
Köretnek is kitűnő, de salátát is lehet belőle készíteni. Valójában amihez rizst vagy krumplit használnánk, bátran helyettesíthetjük vele, biztosan valami nagyon finom sül majd ki belőle! Ráadásul néhány perc alatt megfő úgy, hogy csupán forró vizet öntünk rá, így valódi áldás a konyhában. 
 
Számtalan felhasználási lehetőség
A helyzet az, hogy alapvetően ugyan köretként szokták fogyasztani a bulgurt, ám egytálételek és édesség is készülhet belőle. Mutatunk két fantasztikus receptet!
 
Zöldéges bulgur
 
Hozzávalók 3-4 adaghoz:
 
1 bögre bulgur
1 db sárgarépa
1 db kaliforniai paprika
1 db lilahagyma
1 db közepesméretű cukkini
Egy kis olívaolaj, só és bors. 
 
Forró serpenyőben pirítsd meg a lilahagymát az olívaolajon, majd mikor már kezd üvegesedni, dobd rá a többi megtisztított és összevágott zöldséget. Néhány perc után dobd rá a bulgurt, önts rá pici vizet, pakold bele a sót és a borsot, majd fedd le és hagyd, hogy minden megpuhuljon a fedő alatt. Ennyire egyszerű és ennyire gyors az egész, ideális ebédre és vacsorára egyaránt. Ha húsevő vagy, akkor bátran kiegészítheted csirkemell csíkokkal, esetleg sertéssel vagy hallal. 
 
Bulgur idénygyümölcsökkel
 
Ha egészséges édességre vágysz, akkor ez a bulguros finomság lesz az ideális választás. 
 
Hozzávalók:
1/2 bögre bulgur 
1 bögre tej, rizstej vagy kókusztej
2-3 evőkanál méz, vagy ízlés szerint xilit vagy bármilyen édesítőszer
1 marék mazsola
Nyers idénygyümölcsök ízlés szerint: kiwi, alma, narancs, mandarin, gránátalma, bogyós gyümölcsök
 
Öntsd a tejet egy edénybe, tedd bele a bulgurt, majd folyamatos kevergetés mellett főzd össze az egészet, míg a bulgur meg nem puhul és add hozzá az édesítőt! Ha kész van, várd meg míg kihűl és pakold tele finomabbnál finomabb gyümölcsökkel és rögtön meg is eheted az egészet.