Kérdése van? Telefonáljon:  +36/20 322 1090

Vagy tegye fel kérdését e-mailben: info@reishisziget.hu

Kérdése van? Telefonáljon:  +36/20 322 1090

Vagy tegye fel kérdését e-mailben: info@reishisziget.hu

Blog

5 dolog, amit tudnod kell a kurkumáról!

2019.08.28 09:54

Sokan nem tudják, hogy ennek a különleges fűszernövénynek milyen sokféle jótékony hatása van és bizonyos népcsoportoknál milyen nagy tiszteletnek örvend a mai napig.

1. A hinduknál nagy tiszteletnek örvend a kurkuma

Esküvőkön a vőlegény kurkumapasztába mártott, megszentelt fonalat köt a menyasszonya nyakába. Emellett nagy méretű, banánlevéllel és fűszálakkal kirakott gödrökben tárolják, ezt követőten megszárítják, szétdörzsölik és kosarakban kisajtolják.

2. Nem véletlenül ilyen a színe!

A fűszer színét a közönséges gyömbérre emlékeztető gyöktörzsében és gumójában lévő nem mérgező, sárga festékanyaga, a kurkumin adja.

3. Mit is tud a kurkumin?

A kurkuma színéért, aromájáért és egészségre gyakorolt hatásaiért egyaránt a növény gyöktörzsében található kurkuminoidok, közülük is elsősorban a kurkumin felelős. A kurkumin erős antioxidáns, hatékony gyulladáscsökkentő, antibakteriális, vírusölő, antimikrobális, immunstimuláló vegyület. E mellett a kurkumin kiváló vízhajtó, ezért támogatja a vesék munkáját. Csökkenti a vér LDL koleszterin és a trigylcerid szintjét is.

4. Gátolja a rákos sejtek növekedését

A kurkumin gátolja a rákos sejtek növekedését, burjánzását és szóródását, vagyis azt a folyamatot, amelynek révén a rákos daganat létrehozza a saját vérellátását tápláló érrendszert (daganatellenes). Elősegíti a sejtdegenerálódás első szakaszában a sejtek pusztulását. Ebben a folyamatban a szervezet képessé válik arra, hogy azonosítsa a ráksejteket és parancsot adjon nekik önmaguk megsemmisítésére. Sokféle tápanyag gyakorol ilyen hatást, így a szelén, az A-vitamin, a zöld tea és a D3-vitamin. Ezek közül azonban kétségtelenül a kurkumin a leghatékonyabb.

5. Hatóanyagai serkentik a zsíranyagcserét

A kurkuma hatóanyagai serkentik a zsíranyagcserét (a súlycsökkenést is).. A kurkuma antioxidánsként támogatja az immunrendszert, segíti az ízületek védelmét, az ízületek rugalmasságának megtartását. Hozzájárul a máj egészséges állapotának megőrzésében, és a vérkeringés megfelelő működéséhez.

Ide kattintva kapszula formájában is beszerezheted a kurkumát!